Home > FAQ > Rodzaje automatów

Rodzaje automatów

Automaty vendingowe stanowią bardzo różnorodną grupę urządzeń. Ich wspólną cechą jest możliwość sprzedawania produktów. Różni je natomiast budowa techniczna oraz sposób przechowywania, prezentowania i wydawania produktów. Poniżej krótka charakterystyka oferowanych automatów vendingowych, począwszy od maszyn, które wykorzystywane są w marketingu najczęsciej.

Automaty uniwersalne (snack, glassfront)

Automaty uniwersalne nazywane są często 'snack', chociaż można za ich pomocą sprzedawać dowolne produkty. Najczęściej sprzedawane są oczywiście słodycze, napoje i słone przekąski. Wydawanie produktów realizowane jest za pomocą obracających się stalowych spiral (sprężyn) o różnej "pojemności" (rozstawie poszczególnych zwojów).

Automaty spiralowe moga być wyposażone w windę, która umożliwia sprzedawanie delikatnych produktów, które mogłyby się uszkodzić przy upadku z dużej wysokości: jogurtów, napojów w szklanych butelkach.

Nowoczesne automaty vendingowe wyposażone są najczęściej w fotokomórki, które weryfikują czy nastąpiło wydanie produktu klientowi. W przypadku niepowodzenia automat prze pobiera należności za produkt.

Automaty do napojów zimnych (puszkowce)

W przeciwieństwie do automatów spiralowych, puszkowce nie mają przeszklonej ściany przedniej do ekspozycji towaru. Zamiast tego ich front to zwykle podświetlany panel. Inny jest również sposób przechowywania i wydawania produktów. Oferowane produkty nie są widoczne dla klienta, a po zakupie wydawane są ze specjalnych zasobników (łuz) przypominających budową pistoletowy magazynek na naboje. Mechanizm ten ogranicza nieco możliwości sprzedażowe takich automatów. Produkty muszą mieć określony kształt i gabaryty.

Zaletami "puszkowców" jest ich solidna stalowa konstrukcja i możliwość wykorzystania przedniej ściany do wkomponowaina sporych rozmiarów ekranu LCD.

Automaty talerzowe (talerzowce, shoppery)

Ze zwględu na swoją konstrukcję i sposób wydawania produktu, automaty tego typu wykorzystuje się do sprzedaży żywności lub produktów delikatnych (jogurty, owoce, ciasta itp.). Produkty umieszczone są na obrotowych tacach (talerzach), które podzielone są na przedziały o różnej wielkości (w zależności od wielkości produktu). Przedziały pojedynczego talerza widziane z góry to wycinki koła o różnym kącie wewnętrznym. Dostęp do konkretnego przedziału ograniczony jest przesuwaną klapką, której blokada zwalnia się po dokonaniu zapłaty i wybraniu produktu.

Kawomaty

Automaty do napojów gorących są popularnie nazywane kawomatami. Mogą one serwować napoje nie tylko na bazie kawy, ale również czekoladę, mleko, mleczne napoje typu shake, herbatę i zupy.

Kawomaty podłączane są najczęściej do sieci wodociągowej, a jeśli to niemożliwe, wstawia się wersję wyposażoną w zbiornik i pompę wody. Takie rozwiązanie oznacza konieczność dokładnego monitorowania stanu wody w zbiorniku. W obu przypadkach wskazane jest stosowanie wysokiej jakości filtrów wody (np. Brita, 3M), które nie tylko poprawiają smak serwowanych napojów, ale również zmniejszają wpływ osadu z kamienia na podzespoły automatu: boiler, zawory.

Table top

Automaty do napojów gorących o niewielkich wymiarach, umieszczane (jak nazwa wskazuje) na blacie stołu lub na dedykowanej szafce. Stosowane w lokalizacjach z ograniczoną ilością miejsca lub kiedy wymaga tego estetyka obiektu/pomieszczenia: np. w salach konferencyjnych, salonach samochodowych, biurach - jako samoobsługowy ekspres do kawy oferujący dodatkowo szerszą ofertę gorących napojów. Automaty tego typu najczęsciej nie posiadają systemu płatniczego. Ta cecha również wynika z lokalizacji - maszyny ustawione są w eksponowanych miejscach, a zdarza się, że mają nawet osobę do obsługi. Nie jest to konieczne, ale trzeba pamiętać, że małe automaty table top nie mają podajników kubków, więc klient musi umieścić go w maszynie samodzielnie, po czym wybrać produkt.

Zespół automatów (ściana automatów)

To dość często spotykane rozwiązanie - kilka automatów stojących obok siebie (zwykle 2-3) sprzedających napoje gorące, napoje zimne i przekąski. Szeroka oferta sprawia, że mogą zastapić bufet lub niewielki sklepik spożywczy.
Automaty stanowiące jeden zestaw mogą być połączone w parę (master + slave) i dzięki temu pracować na jednym systemie płatności.




automaty vendingowe